torstai 6. marraskuuta 2014

York

Toiseen lomapäivään heräsin Yorkissa. Mulla oli rajoitetusti aikaa käytettävissä kaupungin tutkiskeluun, joten yhdeksään mennessä olin jo syönyt aamupalan ja luovuttanut huoneen. 
Iloitsin säästä, joka ei olisi voinut paljon parempi olla. Kirkkaan vaaleansininen taivas, auringonvalossa hehkuvat värikkäät lehdet ja kolean raikas ilma, täydellinen syyspäivä siis! 
Keskustaan oli majapaikastani vartin kävelymatka, mutta en pitänyt kiirettä sinne joutamisessa, vaan kiertelin vähän kauempana sijainneen Rowntree Parkin. Oli muuten ehdottomasti kauneimpia puistoja, mihin oon törmännyt! Joessa uiskennelleet joutsenet vaikutti tosin aika uhkaavilta, vannon että yksi murisi mulle, kun ei ollut antaa leipää.

Yorkin ydinkeskusta oli vähintään yhtä kaunis kuin reuna-alueetkin ja henki vahvasti mennyttä aikaa. Löytyi linnaa, torneja, katedraaleja ja roomalaisten aikoinaan kaupungin ympärille pystyttämä muuri.
Eilisiltana majoituspaikasta löytämiäni esitteitä iltalukemiseksi selaillessani olin iskenyt silmäni walking touriin, ja erityisesti sitä edeltävään sanaan "free". Niinpä hakeuduin kymmenen jälkeen oikeaan osoitteeseen, jonne olikin kokoontunut jo mukavasti porukkaa. Oppaana oli sympaattinen vanha herra, joka ei entisenä yliopiston professorina ollut ehkä maailman viihdyttävin opas, mutta oli selvästi erittäin asiantunteva ja nykyistä vapaaehtoistyötään rakastava. 
Ensimmäisenä tutustuttiin kaupungin muurin vanhimpiin säilyneisiin osiin.
Sitten kuultiin St Maryn luostarista, joka oli myös parhaimmat päivänsä nähnyt.
Seuraavaksi käytiin King's Manorissa, jossa oppaamme oli aiemmin toiminut luennoitsijana. Kyseessä oli ilmeisesti yksi maailman johtavia arkeologian ja historian opetukseen keskittyviä yliopistoja. Varmasti aika unelmakampus ja asuinympäristö kyseisistä aloista kiinnostuneelle!
Sen jälkeen kavuttiin muurille, josta tarkasteltiin York Minsteriä lintuperpektiivistä.
Katutasolle palattuamme opittiin erottamaan Yorkin saksalaistyyliset talot brittiläisestä arkkitehtuurista.
Katsastettiin myös Shambles, joka oli Yorkin kuuluisin ja erikoisin pikkukatu.
Kahden tunnin kierros venähti lopulta lähemmäs kolmituntiseksi. Viimeisenä pysäkkinä oli Treasurer's House, joka on ensimmäinen National Trustille lahjoitettu kohde. National Trust on täällä briteissä toimiva järjestö, joka suojelee historiallisia taloja ja raunioita, metsiä, rantoja, maaseutua, kyliä, you name it, ja avaa ne kaiken kansan ihasteltaviksi. Tunnetuin kohde on luultavasti vanha ystävämme Stonehenge. 
Treasurer's Housen paikalla kulki aikoinaan vanha roomalaistie, ja oppaan viimeiseksi tarinaksi jäikin tähän liittyvä kummitustarina. Tarinan mukaan talon kellarissa oli tehty useita havaintoja seinien läpi marssivista roomalaissotilaista. Yorkiahan on tosiaan tituleerattu yhdeksi Euroopan kummitelluimmista paikoista, mutta kuten oppaamme mainitsikin, siellä on myös eniten pubeja per neliökilometri, joten kukin voi muodostaa tarinoiden todenmukaisuudesta oman mielipiteensä.
Loppuajan keskityinkin sitten matkamuistoputiikkien koluamiseen ja kuvien räpsimiseen. Kolmen aikoihin kävin noutamassa loput matkatavarat B&B:sta ja junailin itseni takaisin Leedsiin. Harmailta hiuksilta ei tällä kertaa vältytty vaan päädyin juoksentelemaan varmaan viidellä eri platformilla, kun infotaulut ei olleet tarpeeksi informatiivisia. Onneksi toinen visiitti infopisteelle toden sanoi ja pääsin kuin pääsinkin oikeaan paikkaan menevään junaan, vaikka olinkin sähellykseni takia vartin myöhässä.  
Leedsiin saavuttuani kipitin kiireen vilkkaa bussiasemalle (luojan kiitos olin edellisenä päivänä opetellut reitin ulkoa eikä tarvinnut alkaa säätämään Google Mapsin kanssa!), ja ehdin juuri ajoissa päivän viimeiseen Oxfordiin lähtevään bussiin. Eka tunti matkasta suorastaan hujahti ohi adrenaliinin virratessa täpärän ajoitukseni jälkimainingeissa. Loput neljä tuntia olikin sitten vähän tuskallisempia. Jo Manchesterin kohdalla meinasi iskeä epätoivo, kun Ed Sheeranin mokoma oli tuonut kiertueensa sinne ja tiet oli aivan tukossa. Kun lopulta pääsin iltamyöhällä kotiin vannoin, etten kyllä ihan heti poistuisi neljän seinän sisältä, mutta toisinhan siinä taisi käydä.

1 kommentti:

  1. Etsiskelin tuossa luettavaa ja päädyin selailemaan blogiasi. Kauniita kuvia ja muutenkin kivannäköinen blogi sinulla! :) Olen joskus itsekin viettänyt Briteissä muutaman kuukauden, olisi ihana päästä Skotlantiin.

    VastaaPoista