keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Minster lovell

Viime lauantaina tour bus suuntasi yhdeksän aikoihin kohti Cotswoldsin rauhaa ja hiljaisuutta. Kyseessä on yksi Iso-Britannian AONB-alueista (Area of Outstanding Natural Beauty), joka sijaitsee aika lailla Englannin sydämessä. Cotswoldsille tyypillistä on vehreät kukkulat, pellot ja historialliset pikkukylät, joiden talot on rakennettu paikallisesta maasta louhitusta kullankellertävästä kivestä. Keskiajalla alueen pääelinkeinona toimi villantuotanto, ja nytkin niityillä näkyi jonkun verran lampaita karitsoineen. Tänä päivänä ihmiset hankkii tuolta lähinnä kakkoskoteja ja eläkepäivien asuntoja, enkä kyllä ihmettele miksi.
Päivän ensimmäinen pysäkki oli reilun tuhannen asukkaan perienglantilainen kylä Lovell Minster. Sai paikalliset vähän ihmeteltävää, kun paikalle pamahti aamutuimaan yli neljänkymmenen turistin sekalainen joukko. Huomattavasti antoisampaa olisi ollut kierrellä itsekseen, vaan minkäs teet, kun tuonne ei ihan niin vaan julkisilla pääsekään. Idyllisiä kuvia pikkuteistä niitä reunustavine mökkeineen ei siis juuri ole, kun lähes jokaiseen ruutuun ehti eksyä jokunen ei-toivottu harhailija.
Pysähdyksen pääsyy oli yllä näkyvä Minster Lovell Hall. 1400-luvulla rakennettu kartano oli aikanaan ilmeisesti varsin komea ilmestys, mutta viimeisten asukkaiden hylättyä sen kolmisensataa vuotta sitten paikka oli lievästi sanottuna päässyt rapistumaan.
Oppaallamme oli kerrottavanaan useampikin legenda kartanon historiasta, jotka ajattelin jakaa myös teidän kanssanne, koska kukapa ei kunnon kummitusjuttuja rakastaisi! Yksi taru koski talon ensimmäisen herran, William Lovellin, tytärtä, joka oli naimisiin päätyessään vasta 12-vuotias. Näin ollen oli ihan ymmärrettävää, että hän ryhtyi omissa hääjuhlissaan piilosleikkiin. Nuori morsian keksi lopulta sen verran hyvän piilon, että hänet löydettiin vasta useita vuosia myöhemmin - luurankona puisesta kirstusta. Kannen lukko oli ilmeisesti loksahtanut kiinni ja vanginnut tytön arkkuun. Huhujen mukaan raunioissa vaeltelee edelleen häämekkoon pukeutunut pikkytytön haamu.
Toinen taru kertoi talon viimeisestä valtiaasta, Francis Lovellista, joka menetti tiluksensa Battle of Bosworth -nimisessä taistelussa. Legendan mukaan hän kuitenkin palasi kaikessa hiljaisuudessa Minster Lovell Halliin, ja eli salaisessa huoneessa, jonne uskollinen palvelija toimitti ruokaa. Muutaman vuoden jälkeen palvelija kuoli yllättäen, ja koska kukaan muu ei tiennyt kartanon viimeisen omistajan olinpaikasta, nääntyi tämä kammioonsa. Raunioista on oikeastikin löydetty miehen luuranko, joskaan sen alkuperästä ei ole täyttä varmuutta. Ehkä se olikin edesmennyt Francis Lovell, jonka haamu jäi pitämään seuraa nuorelle morsiamelle.
Hurjista huhuistaan huolimatta kylä oli uneliaan rauhallinen, ja olisin mielelläni jäänyt lounaalle paikalliseen pubiin, ellei olisi ollut aika suunnata kohti päivän seuraavaa kohdetta, josta kertoilen lisää huomenna!

1 kommentti: