sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Walking in the winter wonderland.

Terveisiä lumisesta ja helevetin kylymästä Suomesta! Joulupäivä briteissä jatkui lahjojen availun jälkeen uusien kirjojen lueskelulla, päiväunilla ja jouluaterialla, joka oli mielenkiintoinen mix suomalaisia ja brittiläisiä herkkuja. Oli kalkkunaa, laatikoita, paistettuja perunoita, graavilohta ja Christmas puddingia custardilla. Katsottiin lasten joululahjaksi saama Onneli ja Anneli -elokuva, minkä jälkeen päädyttiin vielä hostien kanssa tuijottelemaan Hyviä ja huonoja uutisia yömyöhään. En oo ikinä seurannut kyseistä ohjelmaa, koska tuo sana "uutiset" on ollut jotenkin luotaantyöntävä, mutta nyt päädyin nauramaan jouluspesiaalille suorastaan vedet silmissä. Nauttimallani brandyllä saattoi tosin olla osuutta asiaan...
Aamulla ei sitten enää kauheasti naurattanutkaan, kun piti herätä viideltä ja maksaa taksista, koska bussit Oxfordiin ei kulkeneet pyhien takia normaalisti. Vaan eipähän tarvinnut raahata matkalaukkuja läpi kaupungin bussiasemalle. Otin tosiaan mukaan kaikista isoimman rohjakkeeni plus cabin-laukun, kun tavaraa tuntui kummasti kertyneen... Lennolla oli sen verran porukkaa, että sain laittaa käsimatkatavaralaukunkin ilmaiseksi ruumaan, joten ei tarvinnut sen kanssa jatkolennolle Helsingistä Joensuuhun juoksennella. Tiskillä oli muuten ihana intialaismies, joka oli opetellut tervehtimään ja sanomaan kiitokset suomeksi!
Viime kerralla kone oli ollut täynnä suomalaisia, mutta nyt siellä oli lähinnä brittejä ja japanilaisia, jotka pisti kamerat laulamaan heti koneen laskeuduttua. Oltiin perillä sopivasti auringonlaskun aikaan, ja Helsingissäkin oli maa lumesta valkoisenaan. Koneesta ulos päästyään muutama lapsi alkoi pyöritellä lumipalloja ja ihmetellä höyryävää hengitystä. Sillä hetkellä ymmärsi kyllä, miksi niin monet haaveilee talvesta täällä kylmässä ja pimeässä pohjolassa.
Paluu tuntui tällä kertaa paljon helpommalta kuin viimeksi, enkä väsymyksestä huolimatta heittäytynyt yhtä tunteelliseksi. Laukut löysi perille, vanhan huoneen pienuus ei järkyttänyt enää yhtä paljon, kissat ilostui mun tulosta ja äiti oli hankkinut teetä ja punaviiniä, kun tietää niiden kuuluvan tätä nykyä mun kulutustavaroihin. Lisäksi kuusenalus oli täynnä paketteja mulle, vaikken mitään ollut toivonut. Sain muun muassa sellaisen Lontoo-aiheisen säilytysarkun, jonne voin sitten laittaa kaikki Briteistä haalimani muistot, mikä oli aika kauniisti ajateltu.
Seuraavana päivänä kävin postista vielä yhden itselleni tilaamani joululahjan. Reissu venähti lähemmäs parituntiseksi, kun eksyin Pielisen varren talven ihmemaahan. Oli ihana kuunnella pitkästä aikaa hiljaisuutta, jonka rikkoi vaan lumen narskunta kenkien alla. Viime visiitin ketutus koleasta säästä ja harmaasta räntäsateesta oli tipotiessään, ja parinkymmenen asteen pakkanen unohtui kokonaan huurteisiä puita ja auringossa kimaltelevia nietoksia ihastellessa. Illalla mulla oli kuitenkin kurkku kipeänä ja vähän kuumeinen olo, eli ilmeisesti ne Primarkin tavallista paksummat sukkahousut ei olleetkaan tarpeeksi lämmin asuvalinta...
Jaksoin kuitenkin samana iltana käydä vielä pikkusiskon kanssa juomassa teet yhdellä kaverillani. Teki kyllä terää hengailla taas samanikäisessä seurassa, ja puida välistä jotain muutakin, kuin joulupukin olemassaoloa tai uuden auton hankkimisen kannattavuutta, vaikka mukavia aiheitahan nekin on. Kolme erää Cluedoa pelattuamme lähdettiin siskon kanssa kotiin, jossa innostuttiin vielä kokeilemaan Trivial Pursuitin uusinta versiota. Se osoittautui mun mielestä mukavan haastavaksi ja siskon mielestä helvetin vaikeaksi.
Tänään sain aikaiseksi käydä mummolassa ja järjestellä Suomi-koloani. Heivasin jumalattoman kasan Pollux-kirjoja (kellään vinkkejä miten niistä pääsisi eroon, kirpparilla eivät tunnu menevän?) oven taakse piiloon, että sain kirjahyllyyn tilaa. Nyt ei ole kaikki kirjat enää kasattuina toistensa päälle, vaan näteissä riveissä! Heti tuli vähän kotoisampi olo, kun ei ollut enää vanha huone ja uudistunut minä vaan uudistunut minä ja uudistunut huone.
Vielä olisi pari päivää Suomi-lomaa jäljellä. Suunnitelmissa on ainakin tästä orastavasta flunssasta eroon pääsy. Loppuun vielä liuta talvisia kuvia ja oodi suomalaisen luonnon kauneudelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti