torstai 4. joulukuuta 2014

Nyt vihdoin juttua viime viime viikonlopun Cambridge-tutkimusmatkasta. Satuin joku päivä törmäämään UK Study Toursin syyskisaan, jossa oli palkintona ilmainen päivämatka voittajan valitsemaan kohteeseen. Yleensä en viitsi osallistua mihinkään kilpailuihin, kun ajattelen pessimistisesti, ettei se voitto kuitenkaan ikinä osu omalle kohdalle. Kyseessä oli siis tällä kertaa kuva-arvoitus, jossa piti osata sijoittaa tietty monumentti oikeaan brittikaupunkiin. Tunnistin heti Spinnaker Towerin Portsmouthin reissulta, tein poikkeuksen ja päätin osallistua kisaan. Ja niinhän siinä sitten kävi, että arpaonni suosi ja musta tuli onnellinen voittaja!
Tarjolla olevista vaihtoehdoista päädyin pohdiskelujen jälkeen Cambridgeen, jossa vierailu on ollut suunnitteilla pitemmän aikaa. Cambridgea verrataan usein Oxfordiin, kun molemmat on yliopistokaupunkeja. Aikoinaan kyseiset paikat oli Englannin ainoita yliopistokaupunkeja, jolloin kilpailu niiden välillä oli paljon nykyistä kiivaampaa. Molempien kouluista on valmistunut varsin kuuluisia henkilöitä, Cambridgen kasvateista esimerkkeinä vaikkapa Sir Isaac Newton, Charles Darwin ja DNA-juosteen rakennemallin kehittäjät Francis Crick ja James Watson.
Itsekin tuli tuolla kuljeskellessa tehtyä jatkuvasti vertailua Oxfordiin. Täytyy myöntää, että Cambridgessä ne yliopistot oli jollain tapaa enemmän esillä. Mulla on ollut tarkoituksena vierailla muutamassakin Oxfordin collegessa, mutta jotenkin niiden maille astuminen vaatii enemmän uskallusta, kun pitää usein käyttää ovia eikä voi vapaasti kulkea avoimista porteista pihamaalle. Lisäksi Cambridgen yliopistot oli jotenkin loogisemmin sijoiteltu, ja ne oli helpompi löytää muiden koristeellisten rakennelmien keskeltä. 
Matka Oxfordista Cambridgeen kesti parisen tuntia, ja meitä osanottajia oli huikeat neljä kappaletta. Taitaa travelling season olla pikku hiljaa lopuillaan eikä meillekään kyllä mikään paras mahdollinen sää sattunut. Suurin osa päivästä oli synkeän harmaa, mutta iltaa kohden vähän selkeni ja eipähän ainakaan satanut!
Oppaan pitämän kävelykierroksen varrelle osui yliopistojen ja niitten takamaitten lisäksi muutama museo. Yllä oleva kuva Sedwickin luonnontieteellisestä museosta, joka vaikutti pikavisiitin perusteella tutustumisenarvoiselta. Pitää käydä kiertelemässä jos ja kun Cambridgeen seuraavan kerran eksyn!
Fitzwilliam Museumissa ehdin sen sijaan hukata yhden tunnin. Alakerta pursuili niitä iänikuisia keraamikippoja, jotka ei ole ikinä oikein itseeni iskenyt, mutta yläkerrasta löytyi enemmän silmää miellyttäviä maalauksia.
Meillä oli ruhtinaalliset nelisen tuntia vapaata aikaa kohteessa käytettäväksi, mutta itse en juuri uskaltanut poistua oppaan näyttämän retin varrella vastaan tulleilta kaduilta, kun en saanut Google Mapsia toimimaan ja oon niin surkea suunnistamaan perinteisen kartan avulla. No, tuli ainakin tietty osa Cambridgea varsin tutuksi.
Corpus Clock, jonka yläpuolella nököttävä pelottavan näköinen heinäsirkan tapainen kuvastaa ajan kulua. Se liikutti koko ajan suutaan ikään kuin sekunteja syöden. Kellon mekanismista kuului myös ihme raksutus, joka sopi hyvin sen ulkomuotoon.
Cam-joki, jolla pääsee harrastamaan puntingia eli tuollaisella tasapohjaisella veneellä, jota ohjataan pitkällä kepillä, ajelua.
Trinity College, jonka julkisivuun kuuluva Henry VIII:n patsas ei ole enää ihan samanlainen kuin se alkujaan oli. Joukko ilkikurisia oppilaita nimittäin vaihtoi aikoinaan kuninkaan kädessä olleen valtikan tuolin jalkaan, jota hallitsija edelleen kannattelee oikeassa kädessään.
Ympäri kaupunkia oli siroteltu lauantaimarkkinoita, joista yhdiltä bongasin nämä kekseliäät kirjakellot!
Ilta hämärtyi sen verran aikaisin, että ehdin vielä nähdä Cambridgen jouluvalot ennen lähtöä. Ja täytyy myöntää, että oli kauniimmat kuin Oxfordissa, jossa kaikki valot on kylmän sinertäviä. Tuolla oli ihanan lämpimän värisiä valoja, ja ne vielä kaiken lisäksi välkkyi!
Kaiken kaikkiaan vietin oikein kivan päivän tuolla, vaikka sää olikin vähän kurja. Miksi oi miksi opiskelut Englannissa maksaa maltaita verrattuna Suomeen? Ellei lainan otto arveluttaisi niin paljon tai taskusta löytyisi ylimääräiset parikymmentätuhatta palaisin kyllä koulunpenkille vaikka saman tien, jos saisin opiskella jossain Cambridgen yliopistoista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti