torstai 4. joulukuuta 2014

Cambridge

Vihdoin juttua viime viime viikonlopun Cambridge-tutkimusmatkasta! Satuin joku päivä törmäämään UK Study Tours -firman syyskisaan, jossa oli palkintona ilmainen päiväreissu voittajan valitsemaan kohteeseen. Yleensä en jaksa osallistua tuollaisiin, kun ajattelen pessimistisesti, ettei se voitto kuitenkaan ikinä osu omalle kohdalle. Kyseessä oli tällä kertaa kuva-arvoitus, jossa piti osata sijoittaa tietty monumentti oikeaan brittikaupunkiin. Tunnistin heti Spinnaker Towerin host-perheen kanssa tehdyltä Portsmouthin reissulta, tein poikkeuksen ja päätin osallistua kisaan. Ja yllätys oli melkoinen, kun arpaonni suosi!
Tarjolla olevista vaihtoehdoista päädyin pohdiskelujen jälkeen Cambridgeen, jossa vierailu on ollut suunnitteilla pitemmän aikaa. Cambridgea verrataan usein Oxfordiin, kun molemmat on vanhoja ja arvostettuja yliopistokaupunkeja. Aikoinaan kyseiset paikat oli Englannin ainoita yliopistokaupunkeja, jolloin kilpailu niiden välillä oli paljon nykyistä kiivaampaa. Molempien kouluista on valmistunut varsin kuuluisia henkilöitä, Cambridgen kasvateista esimerkkeinä Sir Isaac Newton, Charles Darwin ja DNA-juosteen rakennemallin kehittäjät Francis Crick ja James Watson.
Itsekin tuli tuolla kuljeskellessa tehtyä jatkuvasti vertailua Oxfordiin. Täytyy myöntää, että Cambridgessä ne yliopistot oli jollain tapaa enemmän esillä. Mulla on ollut tarkoituksena vierailla muutamassakin Oxfordin collegessa, mutta jotenkin niiden maille astuminen vaatii enemmän uskallusta, kun pitää usein käyttää ovia eikä voi vapaasti kulkea avoimista porteista pihamaille. Lisäksi Cambridgen yliopistot oli mielestäni loogisemmin sijoiteltu, ja ne oli helpompi löytää muiden koristeellisten rakennelmien keskeltä. 
Matka Oxfordista Cambridgeen kesti parisen tuntia, ja meitä osanottajia oli huikeat neljä kappaletta. Taitaa travelling season olla pikku hiljaa lopuillaan, eikä meillekään kyllä mikään paras mahdollinen sää osunut. Suurin osa päivästä oli synkeän harmaa, mutta iltaa kohden vähän selkeni, ja eipähän ainakaan satanut!
Oppaan pitämän kävelykierroksen varrelle osui yliopistojen ja niitten takamaitten lisäksi muutama museo. Yllä oleva kuva Sedwickin luonnontieteellisestä museosta, joka vaikutti pikavisiitin perusteella tutustumisenarvoiselta. Pitää käydä kiertelemässä jos ja kun Cambridgeen seuraavan kerran eksyn!
Fitzwilliam Museumissa ehdin sen sijaan hukata yhden tunnin. Alakerta pursuili niitä iänikuisia keraamikippoja, jotka ei ole ikinä oikein itseeni iskenyt, mutta yläkerrasta löytyi enemmän näköaistia hiveleviä maalauksia.
Meillä oli ruhtinaalliset nelisen tuntia vapaata aikaa kohteessa käytettäväksi, mutta itse en juuri uskaltanut poistua oppaan näyttämän reitin varrella, kun en saanut Google Mapsia toimimaan... No, tuli ainakin tietty osa Cambridgea erittäin tutuksi.
Corpus Clock, jossa asusteleva pelottavan näköinen heinäsirkan tapainen kuvastaa kuulemma ajan kulua. Se liikuttelikin koko ajan suutaan ikään kuin sekunteja syöden. Kellon mekanismista kuului myös ihme raksutus, joka sopi hyvin öttiäisen ulkomuotoon.
Cam-joki, jonka varrella pääsee harrastamaan puntingia eli tuollaisella tasapohjaisella, pitkällä kepillä ohjattavalla veneellä ajelua.
Trinity College, jonka julkisivuun kuuluva Henry VIII:n patsas ei ole enää ihan samanlainen kuin se on alkujaan ollut. Joukko ilkikurisia oppilaita nimittäin vaihtoi aikoinaan kuninkaan kädessä olleen valtikan tuolin jalkaan, jota hallitsija edelleen kannattelee oikeassa kädessään.
Ympäri kaupunkia oli siroteltu lauantaimarkkinoita, joista yhdiltä bongasin nämä kekseliäät kirjakellot!
Ilta hämärtyi sen verran aikaisin, että ehdin vielä nähdä Cambridgen jouluvalot ennen lähtöä. Ja täytyy myöntää, että oli kauniimmat kuin Oxfordissa, jossa kaikki valot on kylmän sinertäviä. Tuolla oli ihanan lämpimän värisiä ja taianomaisia välkkyvaloja.
Kaiken kaikkiaan vietin Cambridgessa oikein kivan päivän, vaikka sää olikin vähän kurja. Miksi oi miksi opiskelut Englannissa maksaa maltaita verrattuna Suomeen? Ellei lainan otto arveluttaisi niin paljon tai taskusta löytyisi ylimääräiset parikymmentätuhatta palaisin kyllä koulunpenkille vaikka saman tien, jos saisin opiskella jossain Cambridgen yliopistoista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti