torstai 19. marraskuuta 2015

Back in England days 5 & 6

Viides aamu alkoi taivaallisella englantilaisella aamiaisella, ja uskalsin ensimmäistä kertaa kokeilla black puddingiakin. Vedettyäni yllä näkyvän mestariteoksen naamariin lähdin pienen ruokalevon jälkeen energiaa puhkuen patikoimaan läheiseen kalastajakylään.

Reitiksi valikoitui North York Moors -kansallispuistoa kiertävä Cleveland Way, jonka varrelle osuu niin sisämaan nummien kanervaloistoa kuin dramaattisia rannikkomaisemia. Itse pääsin nauttimaan jälkimmäisenä mainituista. Vaikka mereen jyrkkänä putoavat rinteet peittyivätkin osittain sankkaan sumuun ei se niiden vaikuttavuutta vähentänyt. 
Jonkun verran sai askeliaan tarkkailla paikoissa, joissa tähän vuodenaikaan hyvinkin mutainen polku kiemurteli muutaman kymmenen sentin päässä pudotuksesta.
Muutaman vastaantulijan kohtasin 12 kilometrin taipaleellani, mutta pitkälti sain nauttia lähinnä lehmien ja lampaiden seurasta. Melkein harmitti saapua määränpäähän Robin Hood's Bayhin, kun tuntui, että vastahan sitä oli päässyt vauhtiin. Vielä mie joku päivä kävelen Iso-Britannian päästä päähän. 
Korkeiden jyrkänteiden keskellä lepäävä Robin Hood's Bay on pieni kalastajakylä, joka tunnetaan historiassa erityisesti vilkkaana salakuljettajien päämajana. Muusta maailmasta eristynyt karu poukama onkin kuin luotu tähän tarkoitukseen. Yhdessä infotaulussa kerrottiin, että talojen välillä oli niin paljon salakäytäviä, että salakuljetettu tavara saattoi kiertää koko kylän näkemättä päivän valoa. Nykyään paikassa vallitsee huomattavasti rauhaisampi, melkeinpä pysähtynyt tunnelma, mihin sen viehätys varmaan perustuukin.

Missasin ensimmäisen Whitbyyn palaavan bussin minuutilla, mutta se tarkoitti, että sain viettää ylimääräisen tunnin Robin Hood's Bayta tutkien. Suurimman osan ajastani kulutin kuumeiseen fossiilien metsästykseen rannalla, joka lukeutuu yhdeksi UK:n parhaista kohteista tähän tarkoitukseen. Valitettavasti trilobiitit jäi löytämättä, mutta yhden fossiloituneen simpukan bongasin!
Palattuani bussilla Whitbyyn kiertelin vielä muutamat yhä auki olevat kaupat. Samalla reissulla pysähdyin satamaan ihailemaan Bonfire Nightin ilotulituksia, jotka missasin viime vuonna syysflunssaa potiessani. Seuraava päivä menikin sitten ihan puhtaasti matkustaessa, kun palasin Lontooseen. Whitby ja Yorkshire jättivät kyllä säväyksensä, ja olisi ihana palata vielä joku päivä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti