maanantai 7. elokuuta 2017

Kesälukemiset part 2

The Kind Worth Killing, Peter Swanson ★★★★★
Huhuhu, mitähän tästä nyt uskaltaisi sanoa. Ihmettelen erittäin suuresti, miten tätä ei oo hypetetty tän enempää, koska tää on ehdottomasti yksi parhaimpia trillereitä, jonka oon koskaan lukenut! Ted Severson tapaa lentokentällä salaperäisen Lily Kintnerin, jolle heittää liian monen martinin jälkeen haluavansa tappaa pettäjäksi paljastuneen vaimonsa. Tedin yllätykseksi Lily vastaakin saman tien tyynesti auttavansa häntä tavoitteessaan. Muutapa tästä kirjasta ei kannatakaan etukäteen tietää, kuin että upeita killer twistejä on luvassa ja lopulta sun sympatiat on psykopaatin puolella.

The Curious Incident of a Dog in the Night-Time, Mark Haddon 
★★★★★
Tää on yks mun suosikeista, ja oon jo jonkun aikaa halunnut lukea sen uudestaan. Ja yhtä hyvähän se oli tälläkin kertaa! Kertojana on 15-vuotias Christopher Boone, jolla on Aspergerin syndrooma, ja mun mielestä Mark Haddon on onnistunut pääsemään päähenkilönsä pään sisään ihailtavan hyvin. Kirja alkaa siitä, kun Christopher löytää naapurinsa koiran keihästettynä talikolla, ja päättää selvittää kuka on teon takana. Salapoliisityön edetessä Christopher tulee törmänneeksi toiseenkin mysteeriin, joka horjuttaa tämän täsmällistä arkea, ja pakottaa hänet ylittämään itsensä. Kaiken kaikkiaan tosi älykäs ja omaperäinen kirja, jonka kertojan uniikki ääni jää kaikumaan päähän pidemmäksi aikaa. Loppuun vielä fun fact: kirjoitin aikoinaan tästä kirjasta mun englannin yo-kokeen esseeosiossa ja sain 95/99 pistettä.

The Couple Next Door, Shari Lapena ★★★✩✩
Tää oli tällainen ihan jees täytetrilleri. Pariskunnan on tarkoitus lähteä naapuriin istumaan iltaa, mutta lastenvahti peruukin viime hetkellä. Koska naapurit asuvat ihan seinän takana päättää pari uskaltaa jättää vauvansa yksin kotiin, ja käydä katsomassa tätä puolen tunnin välein. Kun otetaan vielä itkuhälytin mukaan niin mitäänhän ei voi sattua, eihän? Pariskunnan palatessa myöhään illalla kotiin siellä odottaa kuitenkin joka vanhemman pahin painajainen - vauvaa, joka vielä puoli tuntia sitten nukkui kaikessa rauhassa kehdossaan, ei näy missään. Kerronta tässä on aika yksinkertaista eikä erityisesti keskity kenenkään näkökulmaan, mutta se oli oikeastaan ihan virkistävää vaihtelua. Etenemistahti on mukaansatempaava, ja tää on nopeasti luettu. Loppu tuntui vähän turhalta dramatisoinnilta, mutta kokonaisuudessaan ihan viihdyttävä. 

We Were Liars, E. Lockhart ★★★★✩
Luin tän kirjan ekan kerran ilmestymisaikoihin, mutta silloin sitä oli ehkä hypetetty vähän liikaa, kun päädyin antamaan vaan kolme tähteä. Mielipiteet voi kuitenkin näköjään muuttua, sillä nyt kun luin tän uudelleen tykkäsinkin tästä niin paljon, että nostin arvosteluani. Juonesta en uskalla paljastaa oikein mitään, ettei mene kenenkään lukunautinto pilalle. Mutta sen voin sanoa, että tän lukijoiden käymät keskustelut ja teoriat on vähintään yhtä mielenkiintoista luettavaa kuin itse kirja.

Kummallisia kysymyksiä kirjakaupassa, Jen Campbell ★★★★✩
Pitihän sitä saada vähän huumoriakin murhamysteerien joukkoon. Tää oli kyllä hauska ja suorastaan liian nopeasti luettu. Nimi kertookin tästä jo aika lailla kaiken tarvittavan - kirjakaupoissa kuultuja outoja keskusteluja siis. Kirjan kirjoittaja ja siinä esiintyvät keskustelut koonnut Jen Campbell löytyy muuten myös booktuben puolelta, jonka kautta tähän teokseen oikeastaan törmäsin.

Hautanummi, Belinda Bauer ★★★★★
12-vuotias Steven Lamb viettää viikonloppunsa Exmoorin nummilla kuoppia kaivaen. Hän toivoo löytävänsä saman ikäisenä kadonneen setänsä, jonka uskotaan joutuneen pahamaineisen lapsimurhaaja Arnold Averyn uhriksi. Ruumiin löytämällä Steven toivoo pystyvänsä tuomaan rauhan isoäidilleen, joka odottaa edelleen lapsensa kotiinpaluuta. Steven alkaa kirjoittaa kirjeitä vankilassa viruvalle Arnold Averylle saadakseen selville setänsä hautapaikan. Ja niin alkaa kissa ja hiiri -leikki epätoivoisen pojan ja tylsistyneen sarjamurhaajan välillä. Tykkäsin ihan hirveästi jo pelkästä asetelmasta, johon on ammennettu inspiraatiota tositapahtumista. Bauerin kuvaus on vangitsevaa, ja tuntui melkein, että oisin itsekin seisonut tarinan näyttämönä toimineella sumuisella nummella. Myös kertojaäänet, nuori poika ja murhaaja, oli hyvin uskottavat. Kaiken lisäksi tää onnistui olemaan myös kasvutarina, ja jopa vähän koskettava sellainen. Tulen kyllä ehdottomasti tsekkaamaan muutkin kirjailijan teokset!

Huone, Emma Donoghue ★★★★✩
Mun oli tarkoitus lukea tää leffan ilmestymisaikoihin, mutta koska en ole vielä tänäkään päivänä nähnyt elokuvaa, niin ei haitannut lukea kirja vasta nyt. Oikeastaan oli varmaan parempi lukea tää vasta nyt, kun kaikki hypetys on aika lailla hiipunut, jolloin mulla ei ollut niin suuria odotuksia. Tää on tosiaan tarina seitsemän vuotta sitten kaapatusta naisesta ja tämän vankeudessa synnyttämästä pojasta, lapsen silmin kerrottuna. Tosi harvat kirjat saa mut lukiessani itkemään, ja tää oli yksi niistä. Voi olla, että olisin antanut viisi tähteä, jos oisin lukenut alkuperäiskielellä, sillä tää suomennos tökki mulla välillä aika pahasti.

Illallinen, Herman Koch ★★✩✩✩
Kaksi veljestä, jotka vihaavat toisiaan, ja heidän vaimonsa asettuvat kaikki illastamaan saman pöydän ääreen amsterdamilaisessa huippuravintolassa. Pakotettujen hymyjen ja näennäisten kohteliaisuuksien taakse verhoutuu molempien perheiden onnea uhkaava salaisuus. Kuinka pitkälle nämä henkilöt ovat valmiita venyttämään moraalinsa rajoja suojellakseen läheisiään? Tää oli kyllä nopealukuinen, muttei mitenkään erityisen mysteerinen vaan enemmän kuvaus siitä, miten vanhemmat mahdollisesti reagoivat, kun suhde lapsiin joutuu koetukselle. Jotenkin koko asetelma tässä oli liian epäuskottava mulle, minkä vuoksi kaksi tähteä.

Never Let Me Go, Kazuo Ishiguro ★★★✩✩
Tästä on jotenkin tosi vaikea kirjoittaa. Vaikka tää on tunnettu teos en tiennyt juuri mitään etukäteen, mikä oli oikeastaan vaan hyvä juttu. Siitä syystä en taida sanoa mitään itse juonesta, vaan totean vain, että henkilökohtaisesti tykkäsin keskustelumaisesta kirjoitustyylistä ja tää oli ajatuksia herättävä.

Kun suljen silmäni, S. J. Watson ★★★★✩
Christine herää joka aamu tuntemattoman miehen vierestä, joka esittäytyy hänen aviomiehekseen. Mies kertoo Christinen joutuneen kaksikymmentä vuotta sitten auto-onnettomuuteen, joka vaurioitti tämän muistia niin, että Christine unohtaa aina nukkuessaan kaiken sinä päivänä kokemansa eikä pysty palauttamaan mieleensä kuin lapsuutensa ja osan nuoruudestaan. Toiveenaan löytää kadonneet muistonsa Christine alkaa kirjoittaa päiväkirjaa, ja menneisyyden vähitellen hahmottuessa hän alkaa epäillä, ettei hänen aviomiehensä ole kertonut kaikkea. Mielenkiintoinen ja joukosta erottuva asetelma trillerille, toimii!

The Book of You, Claire Kendal ★★✩✩✩
Tää on yksi näistä lukuisista stalkkeritarinoista, joita on julkaistu aika paljon viime vuosina. Jotenkin mulla ei ole kauheasti sanottavaa tästä. Juoni ja kerronta toi mieleen lähinnä vahingossa julkaistun fanficin, ja joidenkin hahmojen tarkoitus ja motiivit oli vähän epäselviä. Aihe ja sanoma oli kirjailijalle selvästi tärkeä, mutta mua häiritsi nää muut seikat niin paljon, ettei se valitettavasti välittynyt niin kuin oli tarkoitus.

Cantervillen kummitus, toim. Kerttu Manninen ★★✩✩✩
Luin tän novellikokoelman ekan kerran joskus yläasteella enkä tiedä mistä yksi tarina tässä nyt yhtäkkiä hyppäsi mun mieleen, mutta sen takia oli ihan pakko metsästää kirja antikvariaatista. Aika oli ehkä vähän kullannut muistoja tän kohdalla, kun tykkäsin nyt about 1/3 tarinoista, ja loput oli vähän luokkaa mitä mä just luin.

The One, John Marrs ★★★★★
Mitä jos olisi olemassa geeni, jonka vain kaksi ihmistä maailmassa jakaisi, ja olisi täten toistensa täydelliset biologiset matchit? Tinder vapise ja tee tilaa Match.comille, jossa osuma perustuu pelkästään DNA-näytteeseen! Kirja seuraa viiden geneettisen matchinsä löytäneen parin tarinaa, joista jokaiseen jää ensimmäisistä luvuista lähtien niin pahasti koukkuun, että on suorastaan pakko lukea koko 400 sivuinen kirja yhdeltä seisomalta. Tätä on markkinoitu psykologisena trillerinä, mutta musta tää ei varsinaisesti ole sellainen, vaikka twistejä kyllä riittää vaikka muille jakaa.

My Heart And Other Black Holes, Jasmine Warga ★★★✩✩
Tää oli pakko lukea, koska mulla oli itselläni nuorempana sama idea kirjalle. Kaikessa lyhykäisyydessään tää kertoo kahdesta masentuneesta nuoresta, jotka päättää auttaa toisiaan kuolemaan. Oisin kovasti halunnut tykätä tästä, ja alku vaikuttikin lupaavalta, mutta sitten meininki meni mulle vähän turhan YA:ksi, eikä tää lopulta tuntunut kovin realistiselta kuvaukselta mielenterveysongelmien luonteesta.

One of Us Is Lying, Karen McManus ★★★✩✩
Viisi nuorta saapuu jälki-istuntoon, neljä poistuu elossa. Bronwyn on huippuyliopistoon pyrkivä älykkö, Addy sievä tyttö, Cooper atleetti ja Nate jo aiemmin huumeiden diilauksesta kiinni jäänyt rikollinen. Simon on hylkiö, ja lukion pahamaineisen juoruilusovelluksen kehittelijä. Hän ei koskaan selviydy ulos luokkahuoneesta, eikä hänen kuolemansa poliisien mukaan ole onnettomuus. Kuolemaansa seuranneena päivänä Simonin oli määrä julkaista meheviä juoruja hänen kanssaan jälki-istuntoon päätyneistä nuorista, joista kaikista tulee nyt epäiltyjä. Tilanne pakottaa aiemmin toisilleen tuntemattomat, hyvin erilaiset nuoret toimimaan yhdessä oikean syyllisen löytämiseksi. Onko murhaaja yhä vapaalla jalalla vai onko se joku heistä? Hyvin tyypillinen YA-tarina niin kliseisillä hahmoilla, että se jopa toimii.

Nyt on siis esitelty kaikki tämän kesän aikana kahlaamani kirjat. Täytyy myöntää, että tää oli sen verran kivaa, että saatanpa kokeilla joskus toistekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti