sunnuntai 11. syyskuuta 2022

Rydal

Kesäloma Englannissa tuli ja meni, ja olihan se ihana. Nyt on arkea taas pari viikkoa takana ja pahin reissun jälkimasennus selätetty, eli palataanpa tässä syksyyn orientoitumisen kynnyksellä muutaman postauksen ajaksi loppukesään ja Lake Districille.   

Viime kerralla kertoilin, mitä olin ehtinyt tukikohtani Amblesiden tuntumassa tutkailla, mutta tänään huristellaan bussilla reilun viiden minuutin matka viereiseen pikkukylään, Rydaliin. Rydal jää vähän muiden lähistöllä sijaitsevien kylien varjoon siinä mielessä, että saatavilla olevat palvelut rajoittuvat teehuoneeseen, hotelliin, majataloon, camping-alueeseen ja kirkkoon. Vaan on tässäkin paikassa omat historialliset nähtävyytensä – runoilija William Wordsworthin kotikulmina toiminut Rydal Mount ja kylää pitkään asuttaneen Fleming-suvun omistuksessa ollut Rydal Hall -kartano.

Itse kävin tällä kertaa tsekkaamassa Rydal Hallin tilukset. Kyseinen kartano on Rydalin ensimmäisiä merkittäviä rakennuksia, joka on komistanut paikkaa 1400-luvulta lähtien. Aina 1940-luvulle asti kartanoa asuttivat edellä mainitsemani Flemingin suvun jäsenet, joista viimeisen menehdyttyä Rydal Hall on ehtinyt toimia kouluna ja hotellina. Tänä päivänä kartano on Carlislen hiippakunnan huomissa ja jatkaa elämäänsä hotellina sekä erilaisten uskonnollisten ja ei-uskonnollisten tapahtumien ja kurssien järjestämispaikkana.

Rydal Hallin edustalta löytyy säntillisen geometrista istutusta ja vähän matkan päässä avautuu tunnetun englantilaisen puutarhasuunnittelijan, Thomas Hayton Mawsonin, käsialaa oleva maisemapuutarha, josta löytyy kukkien lisäksi aurinkokelloa ja veistoksia silmän iloksi. Ja mikä parasta, kartanoa ja sitä ympäröiviä tiluksia pääsee ihailemaan ulkoa päin täysin ilmaiseksi, joskin vapaaehtoiset lahjoitukset ovat aina tervetulleita rakennuksen ja puutarhojen ylläpitämiseksi.

Instagramissa olen ihaillut usein tunnelmallisia kuvia ja videoita, jotka on otettu Rydal Hallin tiluksilla niin ikään sijaitsevalta 'The Grot'- pikku mökiltä, jonka ikkunasta pääsee ihastelemaan Rydal-puron muodostamia vesiputouksia. Käsittääkseni 1668 rakennettu The Grot kuuluu ensimmäisiin tällaisiin "näköalataloihin" koko maassa. Harmikseni olin liikkeellä sen verran myöhään, että rakennus oli jo ehditty sulkea, enkä näin ollen päässyt ikuistamaan sieltä avautuvia näkymiä omaan Instagramiini.

Rydal Halliin tutustuttuani kävin vielä käyskentelemässä Dora's Field -nimisellä maapläntillä Rydalin kirkon takana. Ennen nimellä Rash Field tunnettu alue siirtyi 1800-luvulla William Wordsworthin omistukseen, ja syy kaupoille oli vähän erikoisemman puoleinen. Wordsworthien koti, Rydal Mount, ei ollut heidän omistuksessaan, vaan mökki oli vuokrattu yhdeltä Rydal Hallin valtiattarista, Lady Anne le Flemingiltä. Jossain vaiheessa tämä Lady Anne alkoi kuumotella Wordsworthin perhettä sillä, että vuokraisi Rydal Mountin eteenpäin sukulaiselleen. Tämän estääkseen William Wordsworth osti Rash Fieldin ja uhkasi rakennuttaa siihen talon, joka blokkaisi näkymät Rydal-järvelle Rydalin kartanosta. Temppu toimi, ja William Wordsworth sai asustella rakastamassaan Rydal Mountin mökissä elämänsä loppuun saakka. Taloa Rash Fieldille ei koskaan noussut, vaan sen sijaan paikalle istutettiin tuhansia narsisseja Wordsworthien vuonna 1847 tuberkuloosiin menehtyneen Dora-tyttären muistoksi. Tästä juontaa juurensa myös paikan nykyinen nimi, Dora's Field.

Siitä, miksi minulla ei ole kuvia kyseisestä paikasta, saatte syyttää sääjumalia, jotka päättivät päättää iltakävelyni raikkaalla rankkasateella. Mutta voitte kuvitella mielessänne sellaisen kasvillisuudeltaan villiintyneen rinteen, josta pilkistää unohdettuja portaita ja penkkejä jostain ruohon seasta. Wordsworth oli innokas puutarhuri ja kuulemma suosi vahvasti tällaista luonnollisempaa lookkia, eli ehkä hän olisi varsin tyytyväinen siihen, miltä Dora's Field näyttää tänä päivänä.  

Vartin sadetta kirkon portailla pidettyäni kipitin bussipysäkille ja siihen päättyi tämän kertainen Rydal-vierailuni. Paikan seesteinen ja jopa pysähtynyt tunnelma kyllä kolisi itseeni ja kovaa, ja voisin nostaa Rydalin jopa suosikkienglantilaiskylieni top 5-listalle. Maltillinen asutus, vanhan omenatarhan paikalle rakennettu kivikirkko, Wordsworthin perheen soma mutta elegantti Tudor-tyylinen mökki ja Rydalin hulppea kartano eivät ainakaan rumenna maisemaa, vaan tekevät ennemmin oikeutta ympäröivälle luonnolle. Helppo ymmärtää, miksi Rydal on toiminut muusana Wordsworthin ohella myös useammalle muulle runoilijalle ja taiteilijalle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti